Lamak dah kmk sik molah Puding Cheese tok.. rasanya yang lemak manis masin.. aduh.. nang cukup cukup hebat.. rasa sehiris gerenti maok lagik sehiris...
Nah.. tok kmk kongsi resipinya.. mudahan kitak org pun dpt merasa. kalau nunggu saya molah.. seloyang x cukup k kongsi ngan dak adik kakak nak...
Saiz 8" persegi
BAHAN2:
13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
120g Gula
5 biji Telur
120-150g Biskut Cheese - blend halus
2 sb Tepung Kastad
400ml Susu Cair
200g Susu Pekat
50g Mentega
250g Cheddar cheese
CARA2:
1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
Masukkan gula & kacau sehingga sebati.
2. Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.
Masukkan susu & kacau sebati.
Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
Masukkan mentega sehingga sebati. Masuk 1/2 buku cheddar yang dah di potong kecil.. kacau hingga semuanya cair dan rupa agak smooth..
3. Tuang ke dlm tin/acuan, parutkan remaining chedar tek & biarkan sejuk di suhu bilik.
Sejukkan sebelum di hidangkan.
Nang nyaman makan time cuaca panas....
.jpg)
No comments:
Post a Comment