Cheese Cake Meleleh
Dah banyak kawan2 bertanya.. sorry.. hari tok baru sempat nak post.. Ampunnn...Lamak dah dapor NiaSmile™ sik berasap ngan kek... kotan bz...
Anyway.. here goes. Harap kawan2 sudi mencoba...
Bahan nya:
Kek:
100g tepung hongkong (kalau sik ada boleh guna tepung gandum)*
60g tepung jagung*
1 sudu kecil baking powder*
1 sudu besar ovalette
100g gula kastor
4 biji telur
2 biji kuning telur
50ml air sejuk (air dari peti sejuk)
75g mentega cair
Cara:
Ayakkan dahulu bahan yang bertanda*
Mixkan semua bahan di atas kecuali mentega cair.Pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair.Sebatikan.
Bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 45 minit. Mun x maok bakar.. boleh kukus... lagik la soft dan moist
Untuk Cream:
250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml UHT Whipping cream
*Mix semua bahan dia tas hingga sebati,adunan ini memang cair
Untuk hiasan:
1 buku (250g) cheddar cheese,diparut
Cara penyediaan:
Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 bahagian... tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama.Lapiskan dengan kek, tuang semua baki cream cheese tadi. Mun x maok bahagikan pun boleh.... tetap sedapp
Parutkan cheddar cheese di atas kek.
Dah siap.. simpan dlm fridge kejap.. br mkn.. sedappppppp
No comments:
Post a Comment