Tuesday, 12 August 2014

Kek Lapis Strawberry Cheese NiaSmile™


KEK LAPIS STRAWBERRY CHEESE

Maaflah agak sedikit lambat berkongsi resipi kek ini. Tangan NiaSmile™ kepak.. dan bz ngan kerja.. bz jual baju. macam2 lah... anyway.. kek tok merupakan kek favorite sebab rasanya yang basah... tekstur nya yang lembut... rasa masam manis strawberry.. cheese.. pendek kata.. the things that makes me smile... 

Well..here goes.. hope you will try and I am pretty sure you will love it!!

Its like falling in love all over again...

Tq for reading my blog and hope you will enjoy the infos that I shared.

Luv always, NiaSmile™



Bahan-Bahan
450 gm mentega
250 gm Philadelphia cream cheese (jenama Kraft)
1 sudu makan ovalette
150 gm gula halus
10 biji telur
1 tin (kira-kira 400 gm) susu pekat manis
300 gm tepung Hong Kong
100 gm Horlick
180 gm jem strawberry (reduced sugar- kurang manis)
1 sudu teh esen strawberry
sedikit pewarna merah/merah jambu (lebih baik jenis yg pekat atau serbuk)

Cara :
1. Pukul mentega, cream cheese dan ovalette sehingga sebati.
2. Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kembang.
3. Masukkan pula telur sebiji-sebiji dan terus pukul hingga kembang dan rata.
4. Seterusnya, perlahankan speed mixer anda dan masukkan susu manis. Pukul sebentar.
5. Kemudian, perlahankan lagi speed mixer anda dan bubuh tepung Hong Kong dan horlicks. Gaul rata.
6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu dibiarkan plain dan yg satu lagi dibubuh jem strawberry, esen strawberry dan pewarna merah.
7. Bakarlah atau kukus menggunakan loyang 10”x7” atau 8”x8” yg telah di alas kertas dan digris pada dasar loyang dan sekelilingnya. Suhu kira-kira 180 – 200 darjah Celsius..
8. Bakar atau kukus selang seli sehingga habis..

Dah sejuk baru keluarkan dari loyang.. but mind you... kalau di rumah kmk. Sik tunggu sejuk... panas2 ya dah kena potong. Hahahhaha

No comments:

Post a Comment