Resipi tok dari simpanan mak.. hasil masakan org ninggal Nek Ujang...
Jom try!!!
Bahan A
1 gantang beras bathmati atau beras siam wangi
200 gm minyak sapi
200 gm mentega
200 gm mentega
1 sukat air
1 tin susu cair
50 gm daun ketumbar ] potong pendek
50 gm daun pudina ]
1 cawan kismis kuning
1 sudu besar perwarna kuning dibancuh dgn 1/2 cawan air
garam dan perasa secukupnya
Bahan B
3 ulas bawang merah ] hiriskan
5 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum buah pelaga
Halia di blend ambik air
Cara
1. Beras dibasuh dan rendamkan selama 30 minit. Tapiskan.
2. Masukkan minyak sapi & tumis semua bahan B dalam periuk.kemudian masukkan air dan masak sehingga mendidih.
3. Masukkan beras, kismis, daun ketumbar dan daun pudina.
4. Biarkan nasi masak saperti biasa.
5. Bila telah masak siramkan bancuhan susu cair dan halia.
6. Curahkan bancuhan pewarna kuning keatas nasi pada 3 tompok yang berasingan.
7. Masakkan lagi sehingga nampak nasi cantik.
Hiaskan dengan potongan daun bawang.. bawang goreng.. dan kismis

No comments:
Post a Comment